Etnografi-i-Nordamerika : usa:s och kanadas indianer och eskimåer

Språken på Nordvästkusten


Indianerna på Nordvästkusten talade sju helt olika språk med ett stort antal lokala dialekter, vilket gjorde kommunikationen mellan grupper besvärlig. Dessa språkliga grupper var Tlingit, Haida, Tshimshian, Bella Coola, Kwakiutl, Nootkan och Coast Salish.

Kulturellt skilde de sig åt än mer. Känslan hos var och en av dem var en känsla av exklusivitet och självtillräcklighet. Denna elitistiska hållning var emellertid just ett kännetecken på folk på Nordvästkusten, för som kulturområde är det speciellt.

Var det landet som skapade förutsättningarna? Kan det vara så att där försörjningsfrågan är ganska enkel, så skapar man inga allianser. Här finns Inga ambitioner till makt eller statsbyggnad. Det gäller ju på samma sätt de till synes enkla kulturförhållandena i söder, i Kalifornien. Krigiska var man mer för att försvara det man redan har.

Folken skilde sig åt också rent fysiskt. Bancroft (1979) säger att de nordliga folken som Tlingit och Tsimshian var långa jämfört med de mer sydliga Kwakiutl och Nootka. Folken längst i söder, Coast Salish, var mörkare i skinnet än andra.

Carl Johan Gurt ställer frågan om inte Nootka, Makah, Quinault och Quilleute t ex är äldre på Nordvästkusten. Att de tillhör en kulturform som har mer med Inuiterna och den cirkumpolära kulturen att göra. Även konsthistoriskt skiljer de sig från de nordliga grannfolken. Religionsfenomenologiskt skall de också vara besläktade med en äldre cirkumpolär tradition, med utvecklad shamanism. Tillsammans var de också kustens enda valjägare.

Folken här grupperade sig i ett antal löst organiserade enheter. Varje enhet gjorde anspråk på ett speciellt område som deras (övernaturliga) förfäder skall ha givit dem. Vanligen var byn den viktiga enheten.

Chinook Jargon

Vocablary of the Chinook Jargon : the complete language used by the Indians of Oregon, Washington and British Possessions. - San Francisco : Hutchings & Rosenfield, 1860. - 9 p.

Språk och grupper schematiskt:
PHYLUM FAMILY SUBFAMILY BRANCH LANGUAGE DIALECT                   
1. NA-DENE Phylum                         
Eyak-Athapaskan family
Eyak
Athapaskan
Lower Columbia Athapaskan
Kwalhioqua
Clatskine
Pacific coast Athapaskan
Upper Umpqua
Tutuni
Galice-Applegate Tolowa
Tlingit language isolate
Gulf coast
Inland
N. Tlingit
S. Tlingit

2. HAIDA language isolate
Skidgate Masset
3. TSIMSHIAN language family.
Coast Tsimshian
Coast Tsimshian
S.Tsimshian
Nass-Gitskan
Nishga W. Gitskan
E. Gitskan
4. WAKASHAN language family.
Kwakiutlan
Haisla
Heiltsuk-Oowekyala
Bella Bella
Oowekeeno
Kwakiutl
Nootkan
Nootka
Nitinaht
Makah
5. CHIMAKUAN language family
Chemakum Quileute

PHYLUM FAMILY SUBFAMILY BRANCH LANGUAGE DIALECT 

6. SALISHAN language family
Bella Coola
Bella Coola
Kimsquit
Tallio
Central Salish
Comox
Island Comox
Sliammon
Pentlatch
Sechelt
Squamish
Halkomelem
Chilliwack
Musqueam
Cowichan
Nooksack
Northern Straits
Saanich
Sooke
Songhees
Samish
Lummi
Semiahmoo
Clallam
Lushootseed
N. Lushootseed
S. Lushootseed
Twana
Tsamosan
Quinault
Lower Chehalis
Upper Chehalis
Satsop
Upper Chehalis 1
Upper Chehalis 2
Cowlitz
Tillamook
Tillamook
Siletz
7. PENUTIAN phylum
Chinookan family
Lower Chinook
Upper Chinook
Cathlamet
Multnomah
Kiksht
Takelman family
Takelma subfamily
Kalapuyan subfamily
Tualatin-Yamhill
Central Kalapuyan
Yonkalla
Alsean family
Alsea
Yaquina
Siuslaw language isolate
Siuslaw
Lower Umpqua
Coosa family
Hanis
Miluk


                                                
                               
                                       
                                     
                                                                             

                                    


                                   
                                                      




Video

Native americans people of the northwest coast

Nordvästkustens indianer - ett annorlunda indianfolk...

« Språken på Nordvästkusten NORDVÄSTKUSTEN Folken på norra Nordvästkusten »

Indianerna på Nordvästkusten skilde sig på många sätt från indianer i andra kulturområden som sinsemellan visade vissa mer gemensamma drag, i synnerhet som det kom att bli vid kontakten med europeerna. Här på nordvästkusten finns egenheter som skulle kunna förklaras med kulturpåverkan från kineser eller japaner. Bevisen för detta är emellertid oklara.
Precis som Kaliforniens många grupper så tycktes nordvästindianerna nöjda med sin tillvaro. Här fanns mat i överflöd, och förmodligen hade man bott här, bokstavligen, i årtusenden. D v s längs kusten förekom knappast några folkförlyttningar av försörjningsskäl eller av andra anledningar.

1. Denna nöjdhet med sin tillvaro visades t ex genom ett annorlunda förlopp i kontakten med europeerna som pälshandeln gav upphov till. I kontakten med vita handelsmän tycks nordvästindianerna varit den handelspart som hade ett solkart övertag. De hade inget behov av det som handelsmännen hade att erbjuda mot t ex de pälsverk som indianerna var väl försörjda med. Glaspärlor och annat krimskrams var ingenting man stod efter. Man hade sin försörjning och man ansåg sitt sätt att leva var överlägset de vitas. Visserligen och förstås så ville man ha gevär och eventuellt andra handeldvapen.

HANDEL OCH HANDELSTEKNIKER - DEN MARITIMA PÄLSHANDELN
Många kommentatorer av den handel som uppstod på Nordvästkusten menar utan att studerat handeln i detalj, att indianerna var dem som blev grundlurade av hänsynslöst giriga europeer. Det är knappast sant.
Det första kända mötet med indianer i vad som kom att bli British Columbia var i juli 1774 när den spanske sjöfararen Juan Pérez mötte en grupp Haida på nordvästspetsen av Langara ön. Indianerna beskrivs av krönikörerna Juan Crespi och Thomas de la Pena som reste med skeppet Santiago som nyfikna och fredliga. En grupp Haida kom ut till skeppet i sina kanoter men kunde inte förmås att komma ombord. De paddlade runt skeppet och kastade fjädrar i vattnet, ett tecken på att de kom med fredliga avsikter. Indianernas lust att idka byteshandel var emellertid strörre än deras fruktan för de väldiga skeppen. Ett skepp för fulla segel var en imponerande syn, men för indianerna blev de med tiden också vardag. Spanjorerna erbjöd tyger, pärlor och knivar och Haidas bytte mot några havsutterskinn och en mängd hantverksföremål som snidade tallrikar, mattor och hattar, men krönikörerna blev mest imponerade av de chilcatfiltar och de snidade trälådor som erbjöds dem. Skeppet Santiago låg för ankar i två dygn och något besök till lands skedde inte.
Därefter dröjde det fyra år innan nästa möte ägde rum, och ett helt årtionde innan handelsförbindelser återupptogs. 1778 kom James Cook på sin tredje expedition kring Stilla havet att tillbringa en månad i Nootka Sound och fortsatte sedan mot Alaska.

Potlatch
Längs Nordvästkusten från Eyak till Chinook och även i många angränsande kulturområden var det vanligt att värdfolk gav gåvor till formellt inbjudna gäster vid ceremonier som allmänt är kända som Potlatch (att ge). Gåvocermonierna eskalerade uppenbarligen till den milda grad att bl a vita missionärer uppfattade detta som skadligt och/eller omoraliskt ett ceremonierna var förbjudna i Kanadensisk lag. Enligt Boas var potlatchceremonierna i huvudsak ett medel att skaffa sig social status.

Boas, Franz
The Potlatch of the Kwakiutl Indians of Vancouver Island
. - 6 p.
= Sid 405-410 i:
Source book in anthropology / by A L Kroeber and T T Waterman. - Berkeley : University of California Press, 1924. - 586 p. : ill.
  Bibliography.

Platthuvuden
Många av folken längs nordvästkusten praktiserade olika typer av artificiell huvuvdeformering.
Chinookan head flattening - Oregon history project

Kane_Caw_Wacham

Målning av Paul Kane, som visar ett barn från Chinook som får sitt huvud tillplattat och en vuxen visar hur slutresultatet blev.

Nordvästkustens konst - masker, arkitektur och totempålarWikipedia
Canadian Encylopedia
Google Arts and Culture

Barbeau, C Marius
Totem Poles : A Recent native art of the Northwest Coast of America. - 17 p.
= sid 559-570 i:
Annual Report Of The Board Of Regents Of The Smithsonian Institution 1931. - Washington : The Government Printing Office, 1932. - 592 p.
 Index. - Contents



images


Nordvästkustsk arkitektur och totempålar

images

Mekanisk mask med alternativa ansikten.

Plankhus

download

Typiskt hus från Haida. I Äldre tider låg även
väggbeklädnaden horisontellt.


new ©

 

Staffan Jansson

 

2017

Religion - Mytologi


Religion - Mytologi


Alla nordvästens indianer kunde spåra sin familjehistoria till en andeförfader. Många var av typ djurandar. Historier om dem berättades av de äldre. Man berättade historier under vintern när man samlades kring elden. Många historier förklarade sammanhangen kring klaner och familjer. Många historier blandar förstås in trickstern som är så vanligt bland många folk. Typiska för nordvästkustens mytberättelser är förstås korpen som sällan skapar världen men mer ofta ställer till. Det finns många berättlser om just korpen. Andra favoriter är berättelser om björnen. Trosföreställningarna fick uttryck i konsten i allt ifrån invävda hattar till husens snidade framsidor. Märkliga är de ceremonimasker som tillverkades med två eller tre ansikten i samma d v s de masker som man hade i midnattsceremonier när ljuset var nedtonat och maskerna skrämde åskådarna som fick för sig att övernaturliga saker var för handen när maskerna bytte skepnad.

Boas, Franz
The type of the Half breed indian. - 6 p.
= Sid 209-214 i:
Source book in anthropology / by A L Kroeber and T T Waterman. - Berkeley : University of California Press, 1924. - 586 p. : ill.
  Bibliography.

SHAKERKYRKAN

Waterman, T T
The ”Shake Religion” of Puget Sound. - 8 p.
= Sid. 499-507 i:
Annual Report Of The Board Of Regents Of The Smithsonian Institution 1922. - Washington : Smithsonian Institution, 1924. - 544 p.
  Contents. - Index.


Kontakter med Kina och övriga Asien

download

Mask från Salishfolken Nordvästkusten, Nordamerika

images

Bronsmask från Sanxingdu-museet, Kina

Det finns ett stort antal indicier på kulturkontakter mellan Asien och Nordamerikas indianer, i synnerhet bland Stillahavskustens folk i Nordväst och i Kalifornien. Naturligtvis kan vissa sådana drag eller tecken ha sitt ursprung från tiden före indianernas invandring till Amerika.

Till frågan om huruvida Nordvästkustens Nordamerika haft tidiga kontakter med Kina är omtvistad. Men man kommer inte ifrån det gemensamma Asiatiska ursprunget. Men det är ju de förkolumbianska kontakterna över hav som oftast ifrågasatts.

Ofta påpekar man när distributionen av föremål företeer likheter av självklart praktisk betydelse, så saknar de mening som bärare av sammanhang. Men ”onödiga” eller rent utav ”speciella” detaljer i konst eller annan föremålskultur är mer intressanta.
Redan tidigt intresserade sig religionshistoriker och kulturfilosofen Claude Levi Strauss för Salishfolkens masker och då särskilt en kallad Swaihwe med gapande mun, konstigt fågelhuvud, slängande tunga men framförallt de enormt framträdande cylindriska ögonen.
(Levi Strauss: The way of the Masks). Nu har fynd i Kina gjorts som än mer visar att någon form av kulturkontakter bör ha förekommit, trots de till synes logistiska problemen. Se bl a fynden från Sanxingdu. (Se China Daily ; Även Daily Art Magazine.)

NORDVÄSTKUSTINDIANERNA ÄR URÅLDRIGA
Man säger alltid om diverse folk att här har de levat i årtusenden. I de flesta fall är det nonsens. Folkförflyttningar av ekonomiska skäl är vanliga. Men många av Nordvästfolken (liksom Kalforniens indiangrupper) har bott länge på sina traditionella boplatser.

VALJAKT - ett cirkumpolärt försörjningssätt.
Carl Johan Gurt (Ymer 2007) framhåller ju förekomsten av starka bevis för att fler av Nordvästfolken har ett ursprung i en ursprunglig cirkumpolär valjägarkultur som de delar med såväl eskimåer som sibiriska folk. Kontaktvägar behöver ju inte varit över Stilla Havet, utan små gruppers förflyttningar från Östasien vi Berings sund och ned längs Nordvästkusten i sen förhistorisk tid.
Valjakten, säger Gurt (s 191), är troligen mycket gammal, då indianerna redan för kapten Cook 1778 berättade att deras förfäder hade börjat med valjakten för mycket länge sedan.


Bland folken längs Nordvästkusten var det förutom eskimåer och Inuiter i norr enast Nuu-chaha-nulth (Nootka), Makah, Quilleute och Quinault som var valjägare. Det finns en teori (Drucker, Lantis, i Gurt, s 193) om att dessa fyra sydliga stammar är de sista resterna av en gammal cirkumpolär valjägarkultur som en gång sträckte sig ned hit, och som skars av när de tre nordliga och krigiska grupperna tlingit, haida och tsimshian kom ner till kusten från inlandet. Teorin stöder sig på arkeologiska bevis och på historiskt använda föremål. T ex harpuner, liksom platsen i kanoten där harpunen vilade. Även bruket av järn i små kvantiteter (före kontakten med européerna) samt likheter mellan de mekaniskt operereande masker och dockor som användes i riter och ceremonier m m.

Här finns också en förbluffande likhet med det rituella användandet av människolik och skelett som också på träffas i riter i delar av eskimåområdet. Så liknar Nootkas och de övra nämnda gruppernas valkult mycket lik den man hittar i nordöstra Sibirien

NORDVÄSTKUSTINDIANERNA ÄR URÅLDRIGA
Man säger alltid om diverse folk att här har de levat i årtusenden. I de flesta fall är det nonsens. Folkförflyttningar av ekonomiska skäl är vanliga. Men många av Nordvästfolken (liksom Kalforniens indiangrupper) har bott länge på sina traditionella boplatser.
Flera forskare har försökt hitta konstvetenskapliga bevis för att konststilen i det sydliga nordvästkustområdet speciellt just hos Nuu-chah-nulth (Nootka) representerar en äldre nordvästkustindiansk eskimåliknande stil. Bill Holm skriver (i Gurt, 2007, sid 195): ”the Nootka and the Kwakiutl of the southern and central British Columbia coast may be descendants of very early coastal dwellers who shared culture features with their then Eskimo neighbors and who developed a powerful strightforward, freely sculptural art style termed ”old Wakashan”… This style is best exemplified in historic times by Nootkan sculptures, and less perfectly by early Kwakiutl work before it was influenced by the intellectualized northern art spreading down the Coast in the 19th century.” Föremål insamlade av kapten Cook 1778 visar på denna, en naturlistisk inhemsk stil. Den skiljer sig lite från föremål insamlade årtionden senare i det fynd som går 300 år längre tillbaka än kapten Cook, fynden från Ozette

Konsthistorikern Coe (Coe: Asiatic Sources of Northwest Coast Art (i American Indian Art, 1972:85-91) är av åsikten att konsten i det nordliga nordvästkustområdet hos tllingit, haida, tsimshian (som då enligt Drucker är nykomlingar i området) är mycket tydligt influerad av asiatisk konst.

VARFÖR SER NORDVÄSTKUSTENS KONST SÅ ANNORLUNDA UT MOT ALL ANNAN KONST KÄNDA I NORDAMERIKA???
Vi jämför ”rustningar”, huvudprydnader, gravstolpar, skålar, skulpturer. Coe menar att konsten är mer liknar TIDIG asiatisk konst och form, och signalerar därmed kulturkontakter från avlägsna tider.


BANCROFT OM NORDVÄSTINDIANERNA
Bancroft menar att Nordvästindianerna var väldigt olika på olika sätt. Bl a när det gällde de fysiska företrädena. Folken i norr (som Gurt menar är sena i området) Tlingit, Tsimsian och Haida var mycket längre än Kwakiutl och Nootka. Salishfolken var av samma längd som Kwakiutl men hade en mörkare hudfärg. Även om folkens historia är klent dokumenterad så vet vi ju att de härstammar från mongoliska folk. Faktum är säger Bancroft, Tlingit, Haida och Athabaskerna i inlandet liknar Paleo-sibiriska Chuckchee, Koryak och Yukaghir till den grad att de stundtals klassas tillsammans som en fysisk typ. (Bancroft s 12)

"Split-representation, an art form which characteristically separates the subject into a number of elements which are recombined according to regularized rules, appears in the art of these prehistoric Siberians and among the tries of the Northwest coast, and according to….Levi-Strauss among the Caduveo…, the Maori…and the archaic Chinese". Bancroft s 12.

"Goods were also introduced from other areas and many items of material culture may be traced back to China, including wood slat armor, froms of woven hats and grave-markers, and some types of edged club. Certainly some are attributalble to fairly recent cultural exchange or are due to the influence of early Russian traders who operated in Tlingit territory and introduced Chinese goods prior to the arrival of the European explorers. Some leather articles from the northern tribes are embossed with ancient Chinese coins and ladrge blue Russian beads weree popularly used items. The Russians remained until 1867 when they sold Alaska to the United States". Bancroft: People of the totem. - 1979 s.

605604dca31024adbdbca647

A crested bronze mask with protruding pupils is one of best known artifacts of Sanxingdui site. [Photo by Wang Kaihao/chinadaily.com.cn]

3.SENTIDA KONTAKTER KINA - NORDVÄSTKUSTEN

images

Från Nordvästkusten? Nej, Sanxingdui, i Kina!

images

Här däremot en mask från Nordvästindianerna.


Understundom skall kontakter med Asien förekommit. Sålunda är den amerikanske forskaren George I Quimby av den uppfattningen att ”…the bulk of the iron blades that reached the northwest coast were made in Japan…” (Quimby cit i Gurt, 2007). Dessa järnföremål skulle så ha nått nordvästkusten redan innan den första kontakten med de vita på 1700-talet, genom uppspolade japanska skeppsvrak, som ibland hade överlevande ombord. De överlevande japanerna blev kvar som slavar hos indianerna. Även koppar skall ha använts i förhistorisk tid. Under slutet av 1700-talet kom hade ett antal kineser som medföljde Mears expeditioner möjlighet att bli kvar bland indianerna. Tidigt 1788 befanns sig en Nootkaman i Kina nära Kanton. Han följde Mears på skeppet Felice Adventurer tillbaks till Kanada. Hans namn var Comekela, bror till Maquilla som för Nootkas berömda hövding. Se Quimby nedan:

Quimby, George I
Culture contact on the Northwest Coast, 1783-1795. - // American Anthroplogist ; 1948:50.

Många kineser migrerade in på norra Nordvästkusten under 1870- och 1880-talen, i synnerhet kring Tlingitbyarna i Sitka, när europeisktägda laxkonservindustrier hämtade arbetskraft just från Kina för att ersätta indianernas säsongsarbete. Dethär skapade en väldig spänning och Tlingit tillät bara Kineserna att sköta dessa arbeten på villkor att de lovade återvända till Kina efter slutfört uppdrag. En skulptur föreställande en kines utförd av en Tlingit finns på sid 17 Bancroft 1979.

Kinesiska byråer
Sökn: Chinese on the Northwest coast

images

Nordvästkustsk bäver

images

Från Sanxingdu

Constructing cultures then and now : celebrating Franz Boas and the Jesup North Pacific Expedition / Laurel Kendall and Igor Krupnik, editors. - Washington, D.C. : Arctic Studies Center, National Museum of Natural History, Smithsonian Institution, 2003. - (Contribution to circumpolar anthropology ; 4)


ANDRA TÄNKBARAK KULTURKONTAKTER

download

Typisk Quapawindianskt lergods med virvelmotiv.

Quapaw (Arkansa-indianerna)
Kanske inte fullt så unikt är det här ständigt återkommande virvelmotivet på Quapawindiaernas lergods. Quawpaw / Arkansa är ett siouantalande bofast präriefolk.
Virvlar på lergods tycks vara ett mycket vanligt förekommande motiv också från kinesisk stenålder. Östasiatiska museet visar ett flertal objekt. Ett av dem här nedan.

images




Övriga tankar om kulturkontakter mellan Asien och Amerika under forntiden - mest Sydamerika
DNA
Ohio Central
Jomon culture. wiki
Valdivia kulturen

Genetic history of indigenous peoples of the Americas

new ©

 

Staffan Jansson

 

2017

Vetenskapshistoria och konst


NORDVÄSTKUSTINDIANERNA - EN KRONOLOGI OM VÅR KUNSKAP OM DEM

1774
Spanske sjöfararen Juan Pérez mötte en grupp Haida på nordvästra Langara Island.

1778
På sin tredje resa genom Stilla Havet tillbringade James Cook nästan en månad i Nootka Sound. Under den tiden handlade hans män till sig ett antal havsutterskinn (som senare betalades med rövarpriser i Kina, som det sades då).


1846-1847
KANE, PAUL 1810-1871
Den kanadensiske målaren Paul Kane besöker centrala Nordvästkusten och hans teckningar och målningar av Chinooks och Coast Salish är unika skildringar av indianerna från den tiden.
Om Kane:

Kane, Paul 1810-1871
Wanderings of an artist among the Indians of North America : from Canada to Vancouver's island and Oregon through the Hudson's Bay Company's territory and back again. - London : Longman…, 1859. - 528 p. : ill.

Gehmacher, Arlene
Paul Kane: Life & Work. - Tortonto : University of Toronto, Massey College, 2014. - 85 p. : ill. (Art Canada Institute).

1850-1851
Den finske naturforskaren H.J. Holmberg samlade in information om Tlingit för att skriva en etnografisk beskrivning. (Se Amazon)

1881
JACOBSEN, JOHAN ADRIAN
Johan Adrian Jacobsen kom till Nordvästkusten. Här samlade han in föremål för ett etnografiskt museum i Berlin. En berättelse om hans upplevelser publicerades snart:

Jacobsen, Johan Adrian, 1853-1947
Capitain Jacobsen's reise an der nordwestküste Amerikas,
1881-1883, zum Zwecke ethnologischer Sammlungen und Erkundigungen, nebst Beschreibung persönlicher Erlebnisse für den deutchen lesenkreis bearbeitet / Leipzig : M. Spohr, 1884. - 432 s. : ill.Register.

1882
Albert P Niblack, en marinofficer skickas att studera samlingarna i U S National Museum och att därefter undersöka indianerna i sydöstra Alaska somrarna 1885, 1886 och 1887. Hans forskning anses viktig speciellt när det gäller indiansk teknologi.

Niblack, Albert P. (Albert Parker), 1859-1929
The coast Indians of southern Alaska and northern British Columbia : based on the collections in the U S National Museum, and on the personal observation of the writer in connection with the survey of Alaska in the seasons of 1885, 1886 and 1887. - Washington D. C. : The Museum, 1890. - 386 p. : ill.


1885-1866 återvände J A Jacobsen till Nordvästkusten och tillsammans med sin bror Fillip Jacobsen lyckades han övertala en grupp Bella Coola att följa med till Tyskland och framträda vid en utställning. Efter att ha studerat utställningen av nordvästindianska föremål i Berlin och efter att ha sett Bella Coolas framträdanden beslutade sig Franz Boas att göra en resa till Nordvästkusten 1866.
Jacobsens publicerade texter om vinterdanser och annat från Bella Coola.
Jacobsen, Fillip
Indianska sagor : upptecknade i British Columbia. - 16 s.
= Sid 187-202 i: Ymer // 1894

Jacobsen, Fillip
Sissauch-dansen : beskrifning på Sissauch-dansarna hos Bella-Collastammen och andra indianstammar av samma språk, såsom Kimskwit och Talllio. - 23 s. : ill.
= Sid 1 - 23 i Ymer // 1895. Planscher mellan sid 195-95.

Bland, Richard L.
Bernard Phillip Jacobsen and three Nuxalk legends.


1886-1942
BOASIAN ANTHROPOLOGY
På sin första resta till Nordvästkusten tillbringade Boas två veckor i den isolerade Kwakiutlbyn Nahwitti, där han bland annat överantvardade en potlatch. Under hans tre månader i British Columbia inhämtade han också information och samlade in myter från Tsimshian, Bella Coola och andra indianer, besökte Sahlishfolk på Vancouver Island.
Mellan 1888 och 1897 gjorde Boas ytterligare 6 resor till Nordvästkusten sponsrad bl a av American Museum of Natural History. Resultaten publicerades i mängder av böcker.
Kwakiutl var det folk som Boas helst återvände till.
1888 hade Boas träffat George Hunt, som skulle bli hans samarbetspartner under ytterligare 40 år av forskning kring Kwakiutl. Hunt var engelsk-tlingit men hade växt upp i Kwakiutlbyn Fort Rupert. Han talade Kwakiutl och deltog i Kwakiutls ceremoniella liv.
Hunt hade redan tidigare samarbetat med Johan Adrian Jacobsen och E S Curtis.
1893 var såväl Boas som Hunt involverade i World’s Columbian Exposition i Chicago. 1894 tillbringade. boas tre veckor tillsammans med Hunt i Fort Rupert och där fick han uppleva Kwakiutls vinterceremonier, där Hunts son David var initierades som hamatsa. 1895 fick Boas en curatorstjänst vid American Museum of Natural History och 1896 en lärartjänst vid Columbia University, som blev hans akademiska bas under resten av hans liv.

1897-1902
 Jesup expeditionen The Jesup North Pacific Expedition (1897–1902) var en av de vikitgaste etnografiska forskningsprojekten som utforskade folk och kontakter mellan Siberien, Alaska och Amerikas nordvästkust på båda sidor om Bering Sund. Bland forskarna som lade ut riktlinjerna för expeditonen fanns förstås Boas.
  Rapporter  Om Morris Ketchum Morris.


Nordvästkusten : Övergripande teman : I bild


Representationer av nordvästkustens indiankultur:

   

        

    

Carr, Emily 1871-1945. Konstnär och författare. S+

Född i Victoria BC, studerade konst i San Francisco och London. Signerade till en början sina konstverk M. Carr (Milly). Kring 1927 började hon bli uppmärksammad som målare. Underhand hade hon upptäckt det indianska nordvästkusten som till stor del bildade motiv för hennes konst, som emellertid var påverkad av moderna strömningar. Hon hade nära allianser med den kanadensiska konstnärsgruppen ”Group of Seven”. Man kan nästa kalla henne en parallell till Georgia O’Keefe. Efter 1940 vacklade hälsan och hon gick över till att författa böcker av biografisk natur.
Hennes första bok ”Klee Wyck” (1941) innehåller ett antal berättelser kring Nordvästkustens indianer. Titeln betyder närmast ”Den skrattande” och var indianernas namn på henne.





Konst och konsthantverk på Nordvästkusten



När Claude Lévi Strauss vandrade genom indianutställningarna i Natural History Museum i New York 1943 utbrast han full av beundran: ”Den dag kommer när samlingarna av nordvästkustindianerna kommer att lämna de etnografiska museerna för att ta sin rättmätiga plats i konstmuseeerna”


Carrigan, Margaret
How the Native Americans of Aaska Influenced the Surrealists : A fascinating exhibition at New York’s Di Donna Galleries sheds light on a long overlooked cultural exchange. - GALERIE // May 2018.

Cohen, Alina
How the Native Americans of Alaska Influenced the Surrealists. - ART // Apr 2018.


Boas, Franz
The decorative art of the indians of the North Pacific Coast. - 18 p. : ill.
= Sid 445-463 i:
Source book in anthropology / by A L Kroeber and T T Waterman. - Berkeley : University of California Press, 1924. - 586 p. : ill.
  Bibliography.

Barbeau, C Marius
Totem Poles : A Recent native art of the Northwest Coast of America. - 17 p.
= sid 559-570 i:
Annual Report Of The Board Of Regents Of The Smithsonian Institution 1931. - Washington : The Government Printing Office, 1932. - 592 p.
 Index. - Contents

Boas, Franz

                        

Primitive Art. - New York : Dover, 1955. - 372 s. . ill.
Orig. ed 1927. Kwakiutl, Tlingit. Amazon. SJ



Malin
, Edward

            
Totem poles of the Pacific Northwest coast / Edward Malin ; with illustrations by the author. - Ny utg. - Portland, Or. : Timber Press, 2005. - 187 s. : ill. - Amazon SJ

Study of the totem poles of the North Pacific Coast of North America, analyzing their stylistic and design components, discussing their symbolic meanings, and exploring the cultural, spiritual, and social traditions of the tribes that created them.

Karaktäristiskt för nordvästkusten är ju träsniderier och vävnader.

Totempålar

Vad som inte fanns var krukmakeri.

Korgflätning

Cavana, Violet Virginia 1874-
Alaska basketry. - Beaver Club of Oregon. - Portland, Or., : Private printed by the Beaver Club of Oregon, 60 p : ill.
Haida, Tlingit, Dene, Inuit

Språken på Nordvästkusten

NORDVÄSTKUSTEN Nordvästkustens indianer - ett annorlunda indianfolk... »


Indianerna på Nordvästkusten talade sju helt olika språk med ett stort antal lokala dialekter, vilket gjorde kommunikationen mellan grupper besvärlig. Dessa språkliga grupper var Tlingit, Haida, Tshimshian, Bella Coola, Kwakiutl, Nootkan och Coast Salish.

Kulturellt skilde de sig åt än mer. Känslan hos var och en av dem var en känsla av exklusivitet och självtillräcklighet. Denna elitistiska hållning var emellertid just ett kännetecken på folk på Nordvästkusten, för som kulturområde är det speciellt.

Var det landet som skapade förutsättningarna? Kan det vara så att där försörjningsfrågan är ganska enkel, så skapar man inga allianser. Här finns Inga ambitioner till makt eller statsbyggnad. Det gäller ju på samma sätt de till synes enkla kulturförhållandena i söder, i Kalifornien. Krigiska var man mer för att försvara det man redan har.

Folken skilde sig åt också rent fysiskt. Bancroft (1979) säger att de nordliga folken som Tlingit och Tsimshian var långa jämfört med de mer sydliga Kwakiutl och Nootka. Folken längst i söder, Coast Salish, var mörkare i skinnet än andra.

Carl Johan Gurt ställer frågan om inte Nootka, Makah, Quinault och Quilleute t ex är äldre på Nordvästkusten. Att de tillhör en kulturform som har mer med Inuiterna och den cirkumpolära kulturen att göra. Även konsthistoriskt skiljer de sig från de nordliga grannfolken. Religionsfenomenologiskt skall de också vara besläktade med en äldre cirkumpolär tradition, med utvecklad shamanism. Tillsammans var de också kustens enda valjägare.

Folken här grupperade sig i ett antal löst organiserade enheter. Varje enhet gjorde anspråk på ett speciellt område som deras (övernaturliga) förfäder skall ha givit dem. Vanligen var byn den viktiga enheten.

Chinook Jargon

Vocablary of the Chinook Jargon : the complete language used by the Indians of Oregon, Washington and British Possessions. - San Francisco : Hutchings & Rosenfield, 1860. - 9 p.

Språk och grupper schematiskt:
PHYLUM FAMILY SUBFAMILY BRANCH LANGUAGE DIALECT                    
1. NA-DENE Phylum                         
Eyak-Athapaskan family
Eyak
Athapaskan
Lower Columbia Athapaskan
Kwalhioqua
Clatskine
Pacific coast Athapaskan
Upper Umpqua
Tutuni
Galice-Applegate
Tolowa
Tlingit language isolate
Gulf coast
Inland
N. Tlingit
S. Tlingit

2. HAIDA language isolate
Skidgate
Masset
3. TSIMSHIAN language family.
Coast Tsimshian
Coast Tsimshian
S.Tsimshian
Nass-Gitskan
Nishga
W. Gitskan
E. Gitskan
4. WAKASHAN language family.
Kwakiutlan
Haisla
Heiltsuk-Oowekyala
Bella Bella
Oowekeeno
Kwakiutl
Nootkan
Nootka
Nitinaht
Makah
5. CHIMAKUAN language family
Chemakum
Quileute

PHYLUM FAMILY SUBFAMILY BRANCH LANGUAGE DIALECT 

6. SALISHAN language family
Bella Coola
Bella Coola
Kimsquit
Tallio
Central Salish
Comox
Island Comox
Sliammon
Pentlatch
Sechelt
Squamish
Halkomelem
Chilliwack
Musqueam
Cowichan
Nooksack
Northern Straits
Saanich
Sooke
Songhees
Samish
Lummi
Semiahmoo
Clallam
Lushootseed
N. Lushootseed
S. Lushootseed
Twana
Tsamosan
Quinault
Lower Chehalis
Upper Chehalis
Satsop
Upper Chehalis 1
Upper Chehalis 2
Cowlitz
Tillamook
Tillamook
Siletz
7. PENUTIAN phylum
Chinookan family
Lower Chinook
Upper Chinook
Cathlamet
Multnomah
Kiksht
Takelman family
Takelma subfamily
Kalapuyan subfamily
Tualatin-Yamhill
Central Kalapuyan
Yonkalla
Alsean family
Alsea
Yaquina
Siuslaw language isolate
Siuslaw
Lower Umpqua
Coosa family
Hanis
Miluk

PHYLUM FAMILY SUBFAMILY BRANCH LANGUAGE DIALECT